Отопление

Как да източите радиатор в 8 стъпки

Как да изпразните радиатор в 8 стъпки

Попаднахте ли на тази статия, защото търсихте „как сам да източвам система за централно отопление“? Е, ако сте, то тогава, попаднали сте на правилното място.

Редовната поддръжка на вашата централна отоплителна система е от решаващо значение, тъй като ще гарантира, че жилището ви се отоплява правилно и ефективно през студените зимни месеци. Поддръжката също ще гарантира, че няма да възникнат изненади или проблеми.

За щастие, ако възникне проблем, по-често простото обезвъздушаване на радиатора може да бъде бързо решение. При по-големи проблеми, като натрупване на утайки или течове във вашата централна отоплителна система, може да се наложи да източите напълно вашата централна отоплителна система.

Независимо дали искате да смените своя радиатор, да обновите баните си или да извършвате редовна поддръжка на радиаторите, ние създадохме това ръководство, за да можете безопасно да изпразните радиаторите си сами.

 

Необходими инструменти

Tools required

Ето пълен списък с инструменти и водопроводни консумативи, необходими, когато източвате вашата централна отоплителна система (или само един радиатор). Освен тези елементи, може да се нуждаете от помощник, който да ви помогне безопасно да обезвъздушите клапите.

 • Два контейнера, достатъчно малки, за да се поберат под тръбите на радиатора, но достатъчно големи, за да уловят водата.
 • Две или повече стари кърпи, които могат да се зацапат, както и допълнителни кърпи за избърсване на мръсната вода.
 • Бележник и химикал, за да записвате колко пъти сте завъртели заключващия клапан.
 • Контейнер за поставяне на радиаторните вентили, гайки и други части.
 • Чифт клещи или ръкохватки и регулируем гаечен ключ за разхлабване на гайките.
 • Ключ за обезвъздушаване на радиатора за отваряне на вентила за обезвъздушаване на радиатора.
 • Ръкавици.
 • Пластмасова кофа и торба за боклук.
 • Залепваща лента.

 

8 стъпки за източване на радиатора

Steps to drain your radiator

Ето осемте стъпки, включени в успешното източване на вашия радиатор.

 1. Изключете централната отоплителна система
  Преди да започнете, трябва да изключите вашата централна отоплителна система и да дадете време на системата да се охлади за час или повече. Това е за да не се изгорите с гореща вода, когато обезвъздушавате радиатора.
 2. Подгответе се за източване на радиатора – Когато радиаторът се охлади, започнете да се подготвяте за работата, която трябва да свършите. Потърсете двете тръби от двете страни на вашия радиатор. Едната тръба с контрола на температурата приема горещата вода от вашия бойлер, а другата с предпазния клапан връща водата към котела. Сгънете двете си стари кърпи и поставете по една под всяка тръба. Поставете контейнерите си да събират вода върху кърпите. Това ви предпазва от причиняване на бъркотия и всякакви локви, след като разхлабите тръбите.
 3. Затворете термостатичния вентил на радиатора
  След като системата се охлади и вашите контейнери и кърпи са на място, вие сте готови да започнете. Затворете термостатичния радиаторен вентил (TRV), като го завъртите по посока на часовниковата стрелка, докато достигнете нула.
 4. Затворете заключващия вентил
  Преместете се от другата страна на радиатора и затворете заключващия вентил. За да направите това, отстранете пластмасовата защитна капачка. С помощта на вашите клещи или гаечен ключ завъртете вентила по посока на часовниковата стрелка. Отбележете колко често вентилът се завърта, за да се затвори, и отбележете това в бележника си.
 5. Отстранете гайката на термостатичния вентил на радиатора
  След като и двата вентила на радиатора са изключени, е време да започнете да откачате радиатора. Можете да използвате лепяща лента, за да защитите тръбите по време на тези стъпки. Започнете отстрани с TRV. С помощта на клещите дръжте стабилно клапана и използвайте плоския си гаечен ключ, за да разхлабите TRV гайката, която свързва вентила и радиатора. Водата ще започне да тече от радиатора по това време, така че бъдете готови с вашия съд и кърпа.
 6. Отворете обезвъздушителния клапан
  Вземете вашия специален ключ за обезвъздушаване и отворете обезвъздушителния вентил на радиатора, като го завъртите обратно на часовниковата стрелка, за да позволите на въздуха да потече в системата. Това ще помогне на повече вода да тече от радиатора и ще ускори процеса.
 7. Разхлабете и свалете гайката на предпазния клапан
  Преместете се от другата страна на радиатора, където се намира заключващият вентил. Подобно на гайката TRV, повдигнете пластмасовата капачка, използвайте клещите, за да задържите клапана на място, и разхлабете гайката с помощта на регулируемия гаечен ключ. Отново водата ще започне да изтича от разхлабената гайка.
 8. Повдигнете радиатора, за да го източите напълно
  Сега, когато и вентилите на радиатора, и вентилът за обезвъздушаване са отворени и изключени, можете да повдигнете радиатора и да го наклоните нагоре на една страна (помолете вашия асистент да ви помогне), позволявайки цялата вода да изтече. Хванете тази вода в кофата си (и я изпразнете в цветната си леха!).Браво, вече безопасно източихте радиатора си.

Как да изпразня радиатора си, ако имам изпускателен вентил?

В случай на радиатор с изпускателен вентил процесът на източване е доста подобен, но малко по-лесен.

Започнете с изключване на централната отоплителна система. След това прекъснете подаването на вода към вашата система. Можете да направите това на котела или ако имате комбиниран бойлер, ще трябва да изключите основното водоснабдяване на къщата.

Един радиатор във вашата къща ще има изпускателен вентил в долния ляв или десен ъгъл. След като намерите вентила, прикрепете маркуч към вентила с помощта на скоби. Другият край на прикрепения маркуч трябва да е в кофа или навън.

Уверете се, че всички радиаторни вентили на другите ви радиатори са отворени и след това отворете изпускателния вентил. Водата ще започне да тече в маркуча и можете да отворите обезвъздушителните клапани на другите радиатори, за да ускорите процеса.

 

Защо трябва да източвам радиаторите си?

Защо трябва да източвам радиаторите си?

Може да има много причини, поради които трябва да източите радиаторите си.

Може би искате да боядисате, ремонтирате или напълно да премахнете вашия радиатор и да инсталирате нов. Може също да забележите, че централната ви отоплителна система не работи ефективно поради натрупването на утайки от радиатора, в който случай източването на радиатора е чудесно решение.

Вашият радиатор също може да тече и за да го поправите, първо трябва да го изключите и да го източите, за да локализирате проблема.

Независимо от причината, вероятно ще трябва да източите радиатора си няколко пъти през целия си живот.

Важно е да запомните, че работата със система за топла вода може да бъде опасна и ако не сте сигурни какво правите, винаги е най-добре да се обадите на експертите.

 

Често задавани въпроси

Колко време ще отнеме пълното изпразване на централното ми отопление?
В зависимост от типа на вашата система може да отнеме между 20 минути и един час, за да изпразните вашата система за централно отопление – или дори един радиатор.

Трябва ли да обезвъздушавам всички радиатори в дома си?
Редовната поддръжка на вашата система за централно отопление е от ключово значение. Ако забележите проблем с един радиатор, който не се нагрява ефективно, обезвъздушаването на всички радиатори в дома ви ще си струва. Това ще ви спести от обезвъздушаване или източване на всеки радиатор поотделно, ако възникнат проблеми.

Мога ли да си изпразня радиатора при включено парно?
Никога не трябва да източвате радиатора си, докато отоплителната система е включена. Това ще увеличи риска от изгаряне или от пръскане с гореща вода. Най-добре е да изключите отоплението и да изчакате час да изстине, преди да започнете работа по радиаторите.

Колко често трябва да се обезвъздушават радиаторите?
Въздухът естествено се натрупва в отоплителната система. Това означава, че ще трябва редовно да обезвъздушавате радиаторите си. Препоръчваме да обезвъздушавате вашите радиатори поне два пъти годишно, за да ги поддържате ефективни. Поддръжката на вашата централна отоплителна система не трябва да е трудна, стига редовно да изпразвате напълно радиатора си – гарантирано няма повече прекъсвания на подаването на топла вода.