Баня

Как да монтирате поддушово корито

Как да монтираме поддушово корито?

Душовете стават все по-популярни в дома, тъй като хората искат да бъдат по-икономични с потреблението на вода. Притиснатите от времето хора и собствениците на жилища, които се грижат за стила, сега избират душове пред вани за удобство и като решение за спестяване на пространство.

Душ коритата са задължителни от гледна точка на функционалност и гъвкавост. В това ръководство ще обсъдим как точно да монтирате душ корито и двата налични вида корита.

Монтиране на поддушово корито

Shower tray

 

Душ корито, което не е монтирано правилно, може да доведе до финансови затруднения, благодарение на течове и ремонти, и в крайна сметка ще трябва да бъде сменено. Ето защо е изключително важно да знаете точно какво да правите, когато инсталирате чисто ново корито.

Ново душ корито, което е добре монтирано, може лесно да издържи години, така че си струва да отделите време, за да се запознаете с процеса на правилното им инсталиране. В крайна сметка, знанието как правилно да монтирате корито за душ ще ви спести много време, пари и мъка.

Прочетете, за да научите за различните видове корита за душ и как да ги монтирате правилно.

 

Видове душ корита

Един от най-важните компоненти на душа е коритото. Неговата функция е да събира всичката течаща вода и да я изхвърля в канализацията. Без поддушово корито, водата ще тече през банята всеки път, когато член на вашето домакинство реши да се изкъпе.

Съществуват два различни типа душ корита:

Душ корито с регулируема височина и комплект щрангове: тези видове корита са най-популярни, тъй като осигуряват лесен достъп до водопроводната инсталация зад душа.
Корито за душ с нисък профил: тези корита са чудесни за тези, които може да имат затруднения да стъпят под душа, когато стъпалото е малко по-високо. Те също така са чудесен избор за тези, които искат да включат по-съвременен дизайн в своята баня.

 

Размер на коритото

Душ коритата се предлагат в широка гама от размери и форми, за да поемат еднакво широка гама от душове.

Преди да направите покупка или да започнете каквото и да е „направи си сам“, трябва да вземете правилните измервания във вашата душ кабина, за да избегнете всякакви злополуки – които се случват много повече, отколкото бихте си помислили. Когато сте измерили, добра идея е да проверите повторно и бързо да измерите отново. Това ще елиминира риска от неправилни изчисления.

Много производители предлагат широка гама от размери, всичко от 700 до 1800 мм, така че са налични много възможности за избор. Просто се уверете, че избирате разумно!

Сега нека да стигнем до същината на нещата и да обсъдим как да поставим двата типа поддушови корита.

How to fit

Как да поставите душ корито и комплект щрангове

 1. Поставете новото корито за душ в общото положение, в което възнамерявате да го монтирате. Използвайте молив, за да очертаете душ коритото и не забравяйте да използвате нивелир, за да сте сигурни, че пространството е равно. Изключително важно е да се уверите, че няма проблеми с хлабината или подравняването. Поставете регулируемите крака, които идват с вашето корито за душ, и ги регулирайте на желаната от вас височина.
 2. Прикрепете хлабаво отпадъчната тръба на душ коритото и се уверете, че под душ коритото тя ще може да се свърже сигурно с отпадната вода на вашата баня. Може да се наложи да регулирате височината на крака, за да позволите лесно свързване към тръбата за отпадни води.
 3. Използвайте включените странични панели, за да проверите подравняването и височината на душ коритото. В зависимост от избраната от вас височина за таблата, може да се наложи да отрежете страничните панели, така че да се изравнят. Винаги следвайте инструкциите на производителя за най-добро прилягане.
 4. Уверете се, че краката и уплътненията са добре затегнати; използвайте нивелира, за да потвърдите, че душ коритото е 100% на нивото на пода на банята. Това е жизненоважно за дизайна и функционалността на тавата, за да се гарантира, че водата се оттича ефективно.
 5. Прикрепете долната страна на отвора за изтичане на вашата корита за душ към отпадната вода.
 6. Проверете за течове, като налеете вода през сифона за отпадъци на душ коритото и го регулирате, ако е необходимо.
 7. След като всичко е правилно свързано и страничните панели са на мястото си, можете да запечатате ръбовете около душ коритото, като започнете от мястото, където коритото се среща със стените на банята.
 8. Завършете стените около вашето душ корито с избраните от вас плочки или стенни панели, като се уверите, че сте оставили около 3 mm разстояние между тях и коритото. След това нанесете уплътнителя през тази междина, създавайки вторичното уплътнение 24 часа след първоначалното уплътнение.
 9. Накрая закрепете страничните панели. Страничните панели обикновено ще щракнат на място около регулируемите крака на коритото за душ с помощта на предоставените скоби.

 

Как да инсталирате нископрофилни душ корита?

Инсталирането на нископрофилно душ корито е по-сложен процес, така че опитайте само ако сте уверен майстор. По-долу ще обсъдим също как да направите цокъл за душ корито, за да осигурите лесен достъп до водопровода на пода отдолу.

 1. Преди да инсталирате душ коритото, не забравяйте да използвате нивелир, за да сте сигурни, че пространството е плоско и достатъчно здраво, за да издържи теглото на коритото. Препоръчва се използването на морски шперплат с дебелина 20 mm+ и създаване на солиден цокъл за поддържано и сигурно използване на душ корито.
 2. Изрежете люк за достъп с прободен трион в подовите дъски до зоната за монтаж, за да получите лесен достъп до тръбопровода, след като нископрофилното корито за душ е поставено.
 3. Намерете позицията на вашата нископрофилна отпадъчна вана за душ и тази на отпадъчната тръба на вашата баня, така че да можете да изрежете вдлъбнатина около тях. Маркирайте тези зони, за да сте сигурни, че са удобни, преди да сглобите капана за отпадъци и да го поставите на място.
 4. Създайте хоросанова смес, в която можете да положите тънък, равномерен слой върху предвиденото място на душ корито.
 5. Поставете вашето нископрофилно душ корито внимателно върху замазания участък и натиснете много леко (подобна техника на полагане на подови плочки). Уверете се, че използвате нивелира, за да сте сигурни, че тавата е 100% равна на пода. След като е поставен правилно, оставете хоросана за 24 часа, преди да преминете към следващата стъпка.
 6. Използвайте изрязания люк за достъп до коритото за душ, за да свържете отпадъчния канал на коритото за душ и канализацията на вашата баня. Проверете за течове, като налеете вода през сифона за отпадъци на душ коритото и го регулирате, ако е необходимо.
 7. Внимателно уплътнете краищата на самото корито. Оставете празнина от 3 mm за подови и стенни плочки, след това нанесете уплътнителя през тази празнина, създавайки вторично уплътнение 24 часа след първоначалното уплътняване.

 

Неща, които трябва да вземете предвид при инсталирането на душ корито

Въпреки че инсталирането на душ корито не е най-лесното нещо, което някога ще направите, ако имате известен опит и ноу-хау, това наистина не е невъзможно. Досега най-важното нещо, което трябва да имате предвид по време на целия процес, е да гарантирате, че е идеално плосък, независимо коя тава инсталирате.

Ако успеете да преминете през процеса на монтаж и откриете, че тавата не е 100% плоска, това може да причини много проблеми с дренажа. Това може дори да доведе до неприятни течове, които могат да имат странични ефекти и може да означава, че душ коритото ще трябва да бъде напълно сменено.

Друг важен фактор, който трябва да запомните, е да обмислите всички ремонти, които може да се наложи да бъдат извършени в бъдеще, докато монтирате душ коритото. По този начин няма да ограничите достъпа, като поставяте фитингите твърде близо един до друг.

How to maintain

 

Как да поддържаме душ корито?

Редовното и цялостно почистване на вашето ново душ корито, както и на цялата душ кабина, ще допринесе много за поддържането на уреда. Остатъците от вода и сапун могат бързо да доведат до образуването на варовик, но приемането на рутина за почистване, която можете да спазвате, ще помогне да спрете развитието му.

Уверете се, че сте опитали да изсушите и своя душ след употреба. Въпреки че това не е нещо, за което много от нас мислят, то е полезно за предотвратяване на мухъл. Смес от сода за хляб и бял винен оцет също може да помогне за премахване на общата мръсотия и плесен, които могат да доведат до мухъл.

Пазарувайте от гамата продукти за баня в Watersol.net

Ако обновявате своя баня, не забравяйте, че Watersol.net разполага с широка гама от душове, смесители за умивалници, обзавеждане и аксесоари, за да направите банята си още по-специална.