Баня

Как да проектираме достъпна баня

watersol.net - Как да проектираме достъпна баня

Над половин милион от нас в България използват инвалидни колички и тъй като населението ни продължава да застарява, тази цифра се очаква да расте. Ето защо достъпните бани са важен аспект от живота в дома за много хора.

Проектирането на достъпна баня не трябва да е трудно, но има много неща, които трябва да имате предвид. Едно от най-важните неща, които трябва да се отбележат е, че стилът и елегантността не трябва да бъдат за сметка на практичността. В Watersol.net, например, имаме много дизайни и стилове, с които можем да направим вашата достъпна баня стилна и лесна за използване.

В тази статия ще обсъдим как да създадете план за вашата достъпна баня и какви видове функции може да искате да вземете предвид.

 

Създаване на достъпната баня на вашите мечти

Както споменахме, проектирането на вашата собствена достъпна баня не е трудно, но изисква повече далновидно мислене и предварително планиране.

Първото място, от което трябва да започнете, е да разгледате ежедневието си и да помислите какво би направило банята ви по-удобна и приветлива.

Ако помагате на някой друг да проектира собствената си баня, помолете го да ви разкаже за ежедневието си и го насърчете да говори за това от какво може да се нуждае в новата си баня, за да улесни ежедневието си.

Обмислянето на това какво се нуждаете от вашата баня може да отнеме известно време, но това предварително планиране е важна стъпка, защото нищо не може да бъде по-лошо от това да завършите банята си, само за да откриете, че бихте могли да се възползвате от някои допълнения. И това се случва по-често, отколкото си мислите.

По-долу сме включили някои фактори, които трябва да имате предвид, когато мислите за достъпен дизайн на баня.

 1. Душ
  Достъпният душ е перфектен вариант за мнозина, от ползвателите на инвалидни колички до възрастните хора. Те предлагат проста алтернатива на цели достъпни душ кабини и са чудесни за насърчаване на независим живот поради лесната им употреба.

Има някои неща, които трябва да имате предвид, когато избирате душ за достъпна баня:

 • Улеснен достъп – Може да помислите за мокро помещение, отделено с параван за душ. Те са изключително популярни сред възрастните хора и хората с ограничена подвижност, тъй като няма стъпала за достъп до тях.
 • Вход – Едно често пренебрегвано съображение е вратата на душ кабината. Сгъваемите врати, които се сгъват навътре, могат да ограничат движението поради пространството, което заемат вътре в душ кабината. Достъпен за инвалидни колички душ с плъзгаща се врата е чудесен вариант или може да искате да оставите напълно вратата и вместо това да изберете завеса за душ. Завесата за душ е чудесна за тези, които се нуждаят от помощ при миене, тъй като болногледачът има по-голям достъп вътре в душа.
 • Пространство – Колко място имате на разположение за достъпен душ трябва да бъде на първо място в списъка ви с приоритети. Конкретните размери на всички помощни средства за ходене и инвалидни колички трябва да бъдат взети предвид, преди да вземете решение за достъпен душ. Трябва да има достатъчно място, ако потребителят трябва да смени своите средства за придвижване и да избере нещо различно. Ако пространството е много ограничено, може би е добра идея да помислите за мокри помещения, които могат да включват достъпни елементи като тоалетна за хора с увреждания, релса за захващане, държачи за хавлии и мивка.
 • Дръжки за душ
  Опорните щанги, известни още като ръкохватки, са изключително полезни при душ, който може да бъде хлъзгав и потенциално опасен, особено когато имате проблеми с мобилността. Стратегически поставените опорни щанги могат да допринесат много за насърчаване на независимото движение, както и за изграждане на увереност.Тук предварителното планиране отново е изключително важно. Помислете за ежедневието си или за рутината, за която проектирате достъпна баня, и помислете къде тези ръкохватки биха били най-добри. Внимателно обмислете височината и ъгъла, под който трябва да бъдат поставени тези пръти.
 • Душ седалка – Освен парапетите, душ седалките са задължителни, ако имате затруднения да стоите прав за определен период от време и са добър вариант за душове за ползватели на инвалидни колички.Седалката за душ може да се предлага в много форми; някои имат колелца, които могат да се използват в мокро помещение и в много душове, докато други видове душ седалки могат лесно да бъдат сгънати и прибрани, когато не се използват, ако други хора живеят с вас.

Shower chair

 

 • Ръчен душ
  Ръчният душ може да бъде брилянтен за ползвател на инвалидна количка, тъй като фиксираните душ глави често могат да причинят проблеми поради честото им разположение. За щастие, ръчната душ глава може да се използва като душ над главата. Също така е страхотно за тези с болногледачи или помощен персонал, като им дава по-голяма гъвкавост и прави целия процес на измиване много по-прост.
 • Регулатори на температурата
  Душовете с цифрово управление се превръщат в голяма новина и не е чудно. Тези дигитални душове осигуряват перфектната температура още преди да влезете под душа.Тези, които идват с безжична връзка или Bluetooth технология, могат да бъдат инсталирани в другия край на банята, много от тях на разстояние до 10 метра. Те също така могат да контролират температурата, ако някой отвори студен кран някъде другаде в дома, което преди не би било приятно изживяване за потребителя на душ!
 • Устойчив на хлъзгане
  Душ кабините могат да бъдат опасни в най-добрия момент, но често представляват по-сериозен риск за хората с ограничена подвижност. Душът трябва да включва плочки, които предлагат сцепление или подова настилка, която ще помогне за минимизиране на риска от подхлъзване или падане.Подложките за душ са добра алтернатива, но трябва да се има предвид точната височина, ако използвате инвалидна количка в зоната за душ.
 • Съхранение
  Всички рафтове, висящи душ кабини или монтирани на стената места за съхранение трябва винаги да се поставят на подходящата височина на душа. Също така е важно да се гарантира, че те са правилно фиксирани към стената и подходящи за използване под душа поради промените в температурата и постоянната влага.Някои хора предпочитат да елиминират напълно проблема с наличието къде да съхраняват тоалетни принадлежности, като вместо това инсталират дозатор за измиване.

Walk in bath

 • Тоалетни
  Баните за хора с увреждания трябва да имат достъпен дизайн, но как се изпълнява това зависи от това кой ги използва.Ако потребителят използва и инвалидна количка, тоалетната трябва да се повдигне така, че да е на нивото на височината на инвалидната количка. Наблизо трябва да има и парапет, така че потребителят да може правилно и уверено да маневрира върху тоалетната седалка.Достъпната тоалетна за възрастни хора или хора с ограничена подвижност трябва да включва комфорт. Но височината също трябва да бъде фактор, ако изпитват дискомфорт при повторно сядане и изправяне.
 • Бидета
  Бидетата могат да бъдат голямо предимство в достъпни бани, което може да опрости живота, ако мобилността е проблем. Бидетата могат да бъдат свободно стоящи или монтирани към стената. Бидето обаче не винаги ще бъде подходящо за работа с малки пространства.

Bidets

 

 • Мивки за ръце
  Мивката е последното нещо, което трябва да вземете предвид, когато мислите за нов дизайн на баня за ползвател на инвалидна количка или някой, който се нуждае от подкрепа с мобилност. Може също да се наложи да изберете окачен мивка, закрепена на височина, която потребителят може удобно да достигне и използва. Мивката, монтирана на стена, също има предимството да не пречи на инвалидна количка, тъй като няма да има стойка.Трябва също така да има лесен достъп наблизо за кърпи, така че релса за кърпи наблизо може да бъде добро съображение.
 • Разгледайте гамата в Watersol.net
  В Watersol.net имаме точно това, от което се нуждаете, за да направите вашата достъпна баня всичко, което някога бихте искали, и повече. Защо не разгледате нашата обширна гама сами и не видите разликата, която може да направи в ежедневната ви рутина в банята.

Related Posts