Отопление

Как работи подовото отопление?

Как работи подовото отопление?

Подовото отопление е енергийно ефективен начин за отопление на вашия дом. Той елиминира традиционните тромави радиатори и заменя вашето централно отопление със скрита подова система, която ще затопли стаите ви до идеалната температура.

Звучи страхотно, но как работи? Ще разгледаме различните видове подови отоплителни системи и как работи подовото отопление. Ще сравним също кое е по-добро, защо е по-ефективно от старите ви радиатори и типичната цена на подовото отопление.

Открийте още свързани статии за изискванията към котлите за подово отопление, откъде можете да закупите термостати онлайн и ако имате нужда от радиатори с подово отопление.

Видове системи за подово отопление

Електрическо подово отопление

Електрическо подово отопление https://watersol.net

Електрическите системи за подово отопление или „сухите“ системи за подово отопление отопляват стаята(ите) ви с помощта на серия от електрически нагревателни рогозки, листове или проводници. Те се поставят във или под подовата настилка. Има три централни електрически системи за избор.

Матът е подходящ за по-големи стаи с правилна форма с подова настилка от камък или плочки. Има и фолиото Mat, което е специално създадено за ламиниран паркет. И накрая, системата Loose Wire е добра за стаи със странна форма и подходяща за подове от камък и плочки.

„Сухите“ системи работят по-добре в малки пространства като самостоятелни бани, тъй като може да е трудно да се инсталира „мокра“ система за подово отопление в тези пространства.

Водно подово отопление

Водно подово отопление https://watersol.net

Система за водно подово отопление или „мокра“ система се свързва директно с вашата система за централно отопление. Основният под ще побере мрежа от тръби, преминаващи нагрята вода през вашия под. Системите за топла вода са проектирани да работят най-добре с вашия тип подова настилка и опциите за подова настилка.

Този тип подово отопление ще намали сметките ви за отопление и въпреки че е по-скъпо за инсталиране, е по-евтино да работи от „сухата“ система.

Как работи електрическото подово отопление?

Серия електрически нагревателни листове или проводници са предварително разположени върху фолио или в рогозка и се монтират под вашия под. Управлява се от термостат, който трябва да се монтира от квалифициран електротехник. Този вид подово отопление може да се монтира лесно, стига електротехник да осигури термостата.

Евтин е за инсталиране. Въпреки това, може да бъде по-скъпо за използване от водното подово отопление. Можете също така да инсталирате електрическо подово отопление на горния етаж.

Как работи водното подово отопление?

Както вече споменахме, този тип подово отопление се свързва директно към вашата централна отоплителна система. Водата ще се нагрява от термопомпата или котела, след което ще преминава през тръбите за подово отопление на вашия под.

Вашият под също ще бъде изолиран, за да се предотврати изтичането на топлина. Подовото отопление с топла вода е малко по-трудно за инсталиране от електрическата система, но е по-евтино за експлоатация. Това спомага за намаляване на разходите ви за подово отопление и компенсира цената за монтаж.

Кои подови настилки се използват при система за подово отопление

Кои подови настилки се използват при система за подово отопление https://watersol.net

Всяко подово покритие може да се използва със система за подово отопление. Въпреки това, колкото по-проводим е материалът, толкова по-добър е резултатът. Плочките и камъкът са силно проводими материали, което ги прави идеалното подово покритие.

Те също така задържат топлината, което прави ефективни подови настилки за енергийни разходи. Някои дървени подови настилки имат проводими свойства в зависимост от дървото, колкото по-тънък и по-плътен е дървеният под, толкова по-добре провежда топлината.

Дървените подове може да променят външния си вид поради съдържанието на влага от нагряване, така че се консултирайте с производителя на пода. От съществено значение е да изберете правилната дебелина на дървото, така че да не действа като изолатор, блокиращ топлината.

Можете да изберете да имате килим. Килимът обаче е отличен изолатор, така че ще трябва да бъде с ниска плътност с термично съпротивление 1,5. Колкото по-висок е рейтингът на термично съпротивление, толкова по-ниска е топлинната мощност, така че толкова повече тръби може да се наложи да компенсирате, което увеличава разходите ви.

Системите за подово отопление по-добри ли са от радиаторите?

Системите за подово отопление по-добри ли са от радиаторите? https://watersol.net

 

Трябва ли подовото отопление да замени радиаторите? Ако инсталирате подово отопление, то не се вижда и не навлиза в пространството на стената ви, както традиционната радиаторна система. Премахването на масивната стара радиаторна система може да бъде полезно, тъй като ще спестите 10% от пространството на стената, което означава, че имате повече възможности за поставяне на мебели.

Освен това елиминира риска малки деца да се изгорят на горещ радиатор. Вместо да зададете висока топлина на радиатора, за да се опитате да затоплите стаята, цялото подово пространство е източникът на топлина.

Това означава топли подове и горещ въздух, който лесно изпълва стаята ви до желаната температура. Вашите подове ще бъдат хубави и приветливи, когато станете сутрин и няма да има студени точки в стаите ви.

Това също означава, че е ефективен за вашите сметки за енергия, тъй като е необходима по-малко топлина за същия резултат. Подовите системи имат по-ниска работна температура от около 40°C в сравнение с радиатор при 65°C.

Процесът на инсталиране е лесен и може дори да успеете да го монтирате сами, ако изберете електрическата система. Този начин на отопление на вашия дом е подходящ и за всички подови настилки, така че тези системи обикновено са предпочитаният метод за отопление за тези, които започват проект за обновяване.

Системата отнема малко време, за да загрее, така че могат да се използват таймери, за да се гарантира, че стаята ви е с перфектната температура, когато имате нужда от нея. Можете да намерите повече информация и вдъхновение за подово отопление онлайн.

Често задавани въпроси

Ефективно ли е подовото отопление?

Подовото отопление е енергийно ефективно – до 40% повече от радиаторите. Поради малкия размер на вашите стари радиатори, те трябва да достигнат високи температури, за да затоплят помещението. Повърхността е много по-значима при подово отопление и покрива цялата стая.

Това означава, че не е необходимо температурата да е толкова висока, за да получите същия затоплящ ефект. Наличието на тази система ще намали драстично вашите сметки за енергия в дългосрочен план.

Водното подово отопление съчетава ли се по-добре с котел или термопомпа?

Не е необходимо подовото отопление да достига високи температури на водата и затова е много подходящо за термопомпа. Това гарантира, че можете да поддържате отоплението си извън електрическата мрежа, въпреки че помпата все още трябва да бъде инсталирана професионално. Той работи, като приема по-малко енергия, отколкото извежда, което работи добре с подово отопление, тъй като може да работи при ниски температури.

Струва ли си подовото отопление?

Подовото отопление може да бъде скъпо първоначално за инсталиране, в зависимост от избраната от вас система и размера на работата. Въпреки това, енергийната ефективност на този вид система ще намали текущите ви разходи и ще намали значително сметките ви за енергия.

Това го прави добра инвестиция и инсталирането на система като тази може дори да увеличи цената на вашия имот, ако решите да продадете. Освобождава място на стената и предотвратява опасността децата да се изгорят на горещи радиатори. Освен това не оставя студени петна и затопля стаята ви равномерно.

Колко време отнема монтирането на подово отопление?

Обикновено ще трябва да отделите до 2 дни, за да подготвите пода. В зависимост от обема на работата, подовото отопление може да бъде монтирано за 2-4 дни. Инсталирането на „мокрото“ подово отопление може да бъде по-проблематично от „сухата“ система.

Може да се наложи да изкопаете пода или да повдигнете дъното, за да поберете тръбите отдолу. Професионалистите могат да направят това бързо, но си струва да го обмислите, когато решавате коя система да изберете.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *