Отопление

Можете ли да поставите телевизор над радиатор?

Можете ли да поставите телевизор над радиатор?

Отговорът на този въпрос не винаги е лесен, но не се притеснявайте! В тази статия ще отговорим на вашите въпроси, ако обмисляте да поставите телевизора си над радиатор.

Първо, трябва да отбележим, че трябва да вземете определени предпазни мерки. Ако не го направите, излагате телевизора си на риск. Обикновено не бихте използвали думите „електрическо устройство“ и „постоянно високи температури“ в едно и също изречение, поради което ще ви преведем през всички опции и как можете да осигурите безопасността и дълготрайността на вашия телевизор.

1. На първо място: Как работят радиаторите?

Радиаторите работят чрез процес, известен като конвекция. Когато водата в радиатора се загрее, въздухът около него става по-горещ и циркулира в помещението. Обикновено те имат два радиаторни вентила – един, който контролира потока на водата, която излиза, и друг, който контролира колко вода влиза.

В миналото радиаторите обикновено са били поставяни под прозорците, за да уловят студения въздух, преди да се разпространи в стаята. Съвременните къщи обаче обикновено са добре изолирани, така че това вече не е необходимо. Вече технически можете да инсталирате радиатори навсякъде в дома си – включително на вътрешните стени, където може би смятате да поставите и вашия телевизор.

2. Неща, които трябва да имате предвид, когато поставяте телевизор над радиатор

Обикновено, ако нарастващата топлина от вашия радиатор уврежда вашия телевизор, няма да разберете това, докато не стане твърде късно. Представете си това: топлината се издига от вашия радиатор при температура, твърде висока, за да може вашият телевизор да издържи. Когато това се случва постоянно, може да причини електрическа повреда и да повреди вътрешните вериги, тъй като топлината кара частите да се изместват, докато металът омекне.

Също така е добре известно, че излагането на топлина намалява живота на електрониката. Ръководството за потребителя на вашия телевизор обикновено ще ви посочи идеалния работен диапазон на нагряване, който обикновено е между 10-50°C.

Наред с риска от проблеми като мъртви пиксели, рискувате и по-сериозни електрически повреди, които в крайна сметка могат да причинят пожар.

3. Други причини за прегряване

Телевизорът ви може също да се нагорещи просто поради натрупване на прах, което може да запуши вентилационните отвори на гърба на телевизора. Можете да почистите вентилационните отвори от прах с помощта на прахосмукачка със съответната приставка.

Освен това, винаги се уверявайте, че вашият телевизор е на поне 10 см разстояние от стената, за да осигурите подходяща вентилация. Като алтернатива, ако прегрява, вашият телевизор може да се повреди и трябва да бъде върнат на производителя, ако все още е в гаранция.

4. Как безопасно да поставя моя телевизор над радиатор?

Технически можете да поставите телевизора си над радиатор. Въпреки това, най-добре е да разгледате използването на капак на радиатора, скоба за пълно движение, плаващ рафт или комбинация от тях, за да се борите с горещия въздух, идващ от вашия радиатор.

Ще разгледаме всяка от тези и някои други диагностични техники, като например използването на термостатен вентил.

5. Поставки / капаци над радиаторите

Radiator covers

Капакът на радиатора помага, тъй като може да отклони топлината, произведена от радиатора. Вместо да позволи на топлия въздух да се издигне право към телевизора, той вместо това го разпределя в стаята.

И като бонус капакът на радиатора:

  • Намалява шума
  • Предпазва домашни любимци и деца от потенциално горещ на допир радиатор
  • Може да бъде естетически издържан, тъй като се предлага в различни дизайни

5.1. Скоби за пълно движение

Можете да комбинирате тази скоба за телевизор с капак на радиатора или може сама по себе си да се окаже достатъчно стабилна. По същество това е стенен монтаж, който може да се отдалечи от стената и радиатора. Когато включите парното и радиаторите, можете да избутате телевизора; когато изключите радиатора, можете просто да преместите телевизора обратно на мястото му до стената.

5.2. Плаващи рафтове

Плаващ рафт е стенен монтаж, поставен над радиатора, за да помогне за отклоняването на част от топлината. По същество добавя допълнителен слой защита за вашия телевизор. Този рафт ще предложи и допълнително място за съхранение на дистанционното на телевизора и други украшения.

Ако инсталирате такъв, направете го по подходящ начин, като вземете под внимание, че се препоръчва телевизорите да се инсталират на нивото на очите.

6. Някои други опции

Има няколко други неща, които можете да направите, за да защитите телевизора си, ако решите да го поставите над радиатор.

Първо, можете да опитате да измерите топлината, излъчвана от вашия радиатор, с мин./макс. термометър. Просто поставете един между радиатора и телевизора и вземете измервания. Ако е над температурите, предложени във вашето ръководство за потребителя, трябва да се намесите с едно от нашите предложения.

Второ, можете да опитате да намалите температурата, като използвате вентилатор, за да издухате горещия въздух, отделян от вашия радиатор. Въпреки че това може да не е най-доброто дългосрочно решение, то може да работи временно, докато правите други планове. Можете дори да използвате термометъра max/min, след като поставите вентилатора, за да видите дали работи.

Трето, можете да опитате да инсталирате RCD устройство за чувствителност (устройство за остатъчен ток). Те се поставят между контакта и щепсела на телевизора и ще го накарат да се изключи, ако възникне повреда. Като цяло това са добри практики, тъй като предпазват от пожари и токов удар. Въпреки това, много съвременни табла с предпазители вече ще имат инсталиран такъв.

И накрая, ако всичко друго се провали, винаги можете да преместите телевизора или дори радиатора. Ако решите да преместите радиатора, може да се наложи да наемете водопроводчик.

7. Управление на кабели и радиатори

Това ни води до последното ни притеснение: трябва ли да се притеснявате да поставите телевизионните си кабели близо до радиатора? Е, трудно е да се каже. За разлика от електрическите устройства, кабелите не се оценяват според топлинното натоварване, което могат да издържат. В този случай трябва да сте бдителни, за да сте сигурни, че кабелите изглеждат добре с времето.

Вашите опции са:

  • Прокарайте кабелите в изолационен тунел.
  • Прокарайте кабелите отзад на радиатора.
  • Опитайте се да държите кабелите на стената далеч от радиатора.

8. Често задавани въпроси за телевизори и радиатори

Мога ли да поставя телевизора си над радиатора?
Можете да поставите телевизор над радиатор, при условие че вземете мерки за предотвратяване на топлинни щети. Те варират от намаляване на високите температури на радиатора до инсталиране на капак на радиатора за отклоняване на топлината, която може да повреди компонентите на телевизора с течение на времето. Като цяло обаче ще искате да избягвате инсталирането на вашия телевизор директно над един.

Колко над радиатора трябва да е телевизорът?
В идеалния случай бихте искали да инсталирате телевизора си на около 15 см, за да сте сигурни, че не получава твърде много директна топлина от радиатора. Рисковете, свързани с липсата на това, варират от обикновен мъртъв пиксел до пожар, причинен от електрическа повреда.

Може ли радиатор да повреди телевизор?
Да, радиаторът може да повреди вашия телевизор, особено ако е оставен да работи при високи температури за дълги периоди. Може да причини множество проблеми, включително непряко причиняване на пожар поради електрическа повреда.

How do I protect my tv from radiator heat

 

Как да защитя телевизора си от топлината на радиатора?

Добра практика е да инсталирате рафт над радиатора, за да отклонява топлината, излизаща от него. Това може да е нещо толкова просто като дървена дъска; не е задължително да е скъпо. В противен случай оставяте телевизора си на риск от потенциална повреда. Ако това не е възможно, трябва да намерите алтернативна позиция за вашия телевизор.

Какво можете да поставите над радиатора?
Можете да инсталирате рафт или може да искате да поставите капак на радиатора на вашия радиатор. И двете опции ще отклонят топлината от вашия телевизор, което е най-уместното безпокойство.

Related Posts