Баня

Ръководство: Как да сменим шлаух за душ

Как да сменим шлаух за душ

Независимо дали вашият маркуч за душ тече или просто желаете промяна, инсталирането на нов маркуч е много лесен процес. Освен това е евтин, което означава, че няма да сте без джоб. Нов маркуч е чудесен начин да направите своя душ да изглежда по-добре, което го прави по-функционален.

Най-хубавото е, че независимо дали трябва да смените маркуча за душ или нова душ инсталация, извършването на тези малки задачи сами няма да отнеме повече от няколко минути от времето ви. И с правилната последваща грижа няма причина нов маркуч да не може да издържи живота на вашия душ.

Прочетете, за да научите повече за простия процес в нашето удобно ръководство.

Shower hose

Как да изберем резервен маркуч за душ

Вземането на душ трябва да бъде релаксиращо преживяване. Вашият душ трябва да бъде не само надежден, но и практичен и функционален. Една от съществените части за осигуряване на спазването на тези три характеристики е да изберете правилния маркуч за душ.

Целта на маркучите за душ е да позволят подаване на вода от душ вентила към душовата глава и гарантирането, че сте избрали правилния за работата, е от решаващо значение.

Когато избирате нов маркуч за душ, трябва да имате предвид следното:

 • Характеристика
  Налице е набор от функции, когато решавате кой маркуч искате. Много маркучи за душ имат специално покритие, така че няма да останат досадни водни знаци, докато някои са изключително гъвкави маркучи. Някои разполагат с устройства против усукване, за да предотвратят оплитането на маркуча. Които и функции да ви привличат най-много, важно е да инвестирате в марка и модел, които няма да ви разочароват с издръжливост и устойчивост. Все пак гъвкавият маркуч се оказва популярна опция за мнозина.
 • Материал
  Има няколко различни материала, които трябва да имате предвид, а маркучите за душ с висококачествени материали са най-скъпите. Не позволявайте това да ви отблъсне; това е инвестиция, която си заслужава. Ще ви разкажем за две от най-популярните опции:

  • Метал
   Металните маркучи могат да бъдат направени от неръждаема стомана, обикновена стомана или месинг, което ги прави по-малко вероятно да се огъват. Въпреки че издържат значително време, те изискват редовно хигиенично почистване и могат да бъдат склонни към надраскване.
  • PVC
   PVC маркучите стават все по-популярен вариант сред домакините, защото са сравнително здрави, издръжливи, изискват малко почистване и са по-хигиенични от металните си колеги. Недостатъкът обаче е, че те са по-склонни да се огънат от металните и в крайна сметка могат да протекат.
 • Дължина
  Няма правилна или грешна дължина на маркуча; зависи от това колко дълго или кратко трябва да бъде. Въпреки това не искате маркуч да надвисва над вашия душ кабина или вана. Най-общо казано, препоръчително е маркучът да е поне 20 см по-дълъг от най-високия човек, който обикновено използва зоната за душ.
 • Подготовка и планиране
  Първо се уверете, че вашият душ е изключен и сте изсушили напълно целия душ.

  Изключването на вашия душ е полезно по два начина: ще трябва зоната да е напълно суха, за да се захванете правилно, и от гледна точка на безопасността това означава по-малък шанс от подхлъзване и падане.

  Неизбежно ще има няколко капки тук и там от душовата глава, докато работите с воден поток. Най-добре е да оставите кърпа на дъното на вашата вана или душ, за да избършете това, като се уверите, че корито за душ и щепселът също са напълно покрити.

Equipment

Необходимо оборудване

Има някои части от оборудването, от които ще се нуждаете, за да започнете:

 • Резервен маркуч за душ
 • Клещи
 • Стара кърпа
 • Стар парцал
 • Две нови шайби

Ръководство стъпка по стъпка за смяна на фитинг за маркуч

Ръководството има два раздела: първият раздел се занимава с откачането на стар маркуч – можете да пропуснете тази част, ако вече сте го направили – и втората част се фокусира върху това как да смените маркуч за душ.

Откачване на стария маркуч за душ

 1. Вземете старата душ слушалка от нейния държач и развийте главата (това е мястото, където водата може да започне да излиза). Ако слушалката на душа е твърде стегната, използвайте клещи за допълнително захващане, за да я разхлабите. Използвайте парцал, за да го увиете, за да избегнете повреда.
 2. Избягвайте да губите или изхвърляте старите си шайби – ако са в добро състояние, можете да ги използвате отново.
 3. След това дръжте маркуча за душ близо до мястото, където се свързва с вашия душ модул.
 4. Развийте обратно на часовниковата стрелка, като отново се подготвяте малко вода да изтече.
 5. Развийте маркуча обратно на часовниковата стрелка и той трябва да се отдели лесно.

Поставяне на новия маркуч

Fitting

Успешно сте премахнали стария маркуч; време е да монтирате новия маркуч за душ. Това включва извършване на същите действия като етапите на премахване, но този път в обратен ред.

 1. Добавете шайба към края на новия маркуч.
 2. Още веднъж, като хванете маркуча към мястото, където се свързва с душа, затегнете маркуча с ръка, този път по посока на часовниковата стрелка.
 3. Добавете една от шайбите към противоположния край на маркуча.
 4. Завийте цялата глава на душа обратно на мястото й по посока на часовниковата стрелка.
 5. Накрая включете душа и го оставете да работи няколко минути. Не би трябвало да има проблеми, но ако видите теч, фитингите не са достатъчно стегнати. За да стане напълно водонепропусклив, завъртете фитингите леко, докато се стегнат напълно на ръка. Опитайте се обаче да избягвате прекаленото затягане.

Вие сте готови. Вече успешно монтирахте чисто нов маркуч за душ.

Поддръжка

За да извлечете максимума от новия си маркуч за душ и душ слушалка, важно е да ги поддържате добре поддържани и чисти. Варовикът представлява постоянна заплаха за вашия душ и цялата баня, така че почиствайте котления камък редовно.

Ако търсите повече съвети „Направи си сам“, които да ви помогнат да свършите работата във вашия дом, нашите ръководства за това как да инсталирате душ слушалка и как да инсталирате електрически душ трябва да ви бъдат полезни.