Отопление, Строителство

Защо радиаторите се монтират под прозорци?

Защо радиаторите се монтират под прозорци?

За много хора разположението на радиатора им никога не е било проблем. Всъщност повечето вероятно смятат, че това няма значение, но има много добра причина защо обикновено намирате радиатори под прозорците и отговорът може просто да ви изненада.

 

Защо радиаторите се монтират под прозорци?

Има редица причини радиаторите да се поставят под прозорците; ето някои от най-известните.

 

1. История

Във времената, когато централното отопление беше все още нова концепция, най-студената зона на всяка стая беше около прозореца. На къщите от викторианската епоха им липсваше днешната технология за двоен и троен стъклопакет, така че тогавашните стаи имаха значително по-малко изолация, отколкото сега.

Когато домакинствата можеха да си позволят централна отоплителна система, беше логично системата да се постави близо до най-студената част на стаята, близо до или под прозореца.

Radiator practicality

 

2. Практичност

Една от най-очевидните причини радиаторите да се поставят под прозорците е, че често това е неизползвано пространство.

Площта под повечето прозорци обикновено е доста ограничена от гледна точка на практическа употреба, така че хората обикновено избират да поставят радиаторите си там. Това обаче има тенденция да варира в зависимост от архитектурата на вашата къща.

Тъй като радиаторите могат да заемат доста място, поставянето им под прозореца освобождава място на другите стени, където може да искате да поставите други мебели, като гардероб или библиотека.

Някои също теоретизират, че възможността да гледате удобно през прозореца е фактор. Радиаторите обезсърчават поставянето на мебели, а мебелите могат да попречат на онези, които искат да се любуват на гледката.

 

3. Наука

Другата причина е малко по-научна, тъй като е свързана със законите на термодинамиката. При традиционните радиатори горещият въздух се издига през горната част. След това този въздух взаимодейства със студения въздух от прозореца, като допълнително избутва топлия въздух в стаята.

Ако поставите радиатор в средата на стаята, топлината няма да изпълни стаята и в крайна сметка ще имате студени точки. Така че поставянето му на близката стена има смисъл и тук влизат в действие както аспектите на практичност, така и на естетика.

 

Radiator aesthetics

 

4. Естетика

Повечето хора с радиатор в дома си са добре запознати с присъствието му, тъй като е доста трудно да се пропуснат. Когато радиаторите се поставят на открито и голо пространство на стената, те стават още по-забележими. Ето защо някои хора предпочитат да монтират своите радиатори под прозорци, тъй като тази зона обикновено се възприема като по-малко забележима, отколкото в средата на стената.

 

Трябва ли да поставите радиатора под прозореца?

Дали ще поставите радиатора си под прозорец до голяма степен зависи от къщата ви и от това колко добре е изолирана.

За къщи, които са по-стари или лошо изолирани, поставянето на радиатор под прозореца може да бъде добър начин за противодействие на входящия студен въздух, но този подход е известен като изразходващ енергия. Ако все още не сте го направили, може би си струва да инвестирате в прозорци с двоен или троен стъклопакет, тъй като те вършат добра работа, като правят помещението по-топло поради добавените слоеве изолация.

В модерните домове или по-точно в тези, построени през последните двадесет години, радиаторите могат да бъдат инсталирани почти навсякъде. Благодарение на подобренията в технологията за стъклена изолация, радиаторите могат да бъдат ефективни от всяка страна на помещението. Ето защо все повече хора в наши дни поставят радиатори според това, което е практично или естетически привлекателно.

В крайна сметка няма нищо лошо да поставите радиатора си под прозорец. Двойният стъклопакет може да има своите предимства, но все още не е напълно ефективен за предотвратяване на навлизането на студен въздух. Пространството под прозореца работи добре, тъй като често е свободно от мебели, а радиаторът може по-добре да избутва горещия въздух из стаята.

 

Къде и как да поставите радиатори?

Въпреки че технически можете да инсталирате своя радиатор „навсякъде“, вероятно е най-добре да се придържате към плътно пространство на стената. Потърсете част от стаята, която не вижда прекалено много трафик, тъй като това ще помогне за предотвратяване на наранявания или ненужни намеси, особено ако имате деца или домашни любимци.

Най-препоръчително е да монтирате радиатора на 3 до 4 сантиметра от стената и на около 10 до 15 сантиметра от пода. Ако сменяте радиатор, опитайте се да поставите новия на същото място като стария, тъй като това значително улеснява монтажа. Имайте предвид, че това може леко да се промени в зависимост от това дали сте закупили хоризонтален или вертикален радиатор.

И накрая, от гледна точка на интериорния дизайн, може или не може да искате радиаторът да бъде фокусната точка на стаята. Радиаторите са много забележима характеристика, когато влезете в стая, така че е важно да изберете радиатор, който да отговаря на външния вид, към който се стремите.

 

Вертикалните радиатори по-добри ли са от хоризонталните?

С броя на опциите, предлагани на пазара, може да бъде трудно да изберете между получаване на вертикален или хоризонтален радиатор. За да ви успокоя, винаги имайте предвид, че двете не се различават по отношение на тяхната функция; те се различават главно поради това как къщите имат различни нужди, когато става въпрос за пространство.

Вертикалните радиатори са идеален вариант за малки стаи и това е така, защото хоризонталните радиатори могат просто да заемат твърде много място в малка стая. Също така, въпреки това, което мнозина мислят, вертикалните радиатори имат еднаква BTU топлинна мощност с хоризонталните, така че те вършат същата работа за затопляне на студен въздух.

От друга страна, хоризонталните радиатори по-често се предлагат в опции с плосък панел, които могат да спестят място, като същевременно са малко по-ефективни. Двойните панелни радиатори, например, са по-често срещани в тази ориентация и могат да работят на по-ниски мощности, за да направят студения въздух топъл и да поддържат сметките за отопление минимални.

По принцип както вертикалните, така и хоризонталните опции носят еднакъв брой предимства на масата, така че нито една наистина не може да се разглежда като по-добра от другата. Отговорът на това до голяма степен се свежда до това колко добре всяка форма може да се впише във вашия дом и да функционира във вашия дом.

 

Какъв тип радиатор да купя?

Купуването на радиатор далеч не е просто и лесно, тъй като има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Първо трябва да определите в коя стая ще бъде поставен радиаторът, защото не всички радиатори са подходящи за всяка стая.

След като се спрете на стаята, в която ще бъде, можете да разгледате как бихте искали да бъде захранвана. Радиаторите работят на електричество, а тези за централно отопление използват вода, но има и опции за двойно гориво.

Ако по някаква причина не можете да разберете BTU рейтинга на радиатора, тогава действителният размер може да бъде добър индикатор за това колко ефективен ще бъде той в избраната от вас стая. Както може би се досещате, по-големите радиатори обикновено имат по-голяма топлинна мощност от по-малките.

Можете накрая да разгледате материала. Традиционните радиатори обикновено са направени от чугун, излъчват добро количество и могат да бъдат поставени практически навсякъде. Въпреки това, най-добрите съвременни радиатори са направени от алуминий, който е по-добър за пренос на топлина, по-енергийно ефективен е и се смята за по-стилен.

 

Пазарувайте гамата радиатори от Watersol.net

Разгледайте нашата широка гама от радиатори със стилове и размери, подходящи за всяко пространство.

 

Related Posts