Отопление

Защо радиаторът ми е студен в долната част?

Защо моят радиатор е студен в долната част?

Системите за централно отопление понякога могат да бъдат минно поле, докато някои проблеми са лесни за идентифициране, други не са толкова очевидни. Ако сте открили, че вашите радиатори са студени в долната част, тогава ще искате да ги поправите възможно най-скоро, за да сте сигурни, че ще извлечете максимума от отоплителната си система.

Нещо повече, лесно е да правите прибързани заключения – да се убедите, че ще имате нужда от нови радиатори и нов бойлер. За да определите защо вашите радиатори са студени отдолу, прочетете нашето подробно ръководство за всички правдоподобни причини зад частично нагрят радиатор. В комбинация с инструкции как да направите дома си отново топъл и уютен.

Трябва ли радиаторът да е студен в долната си част?

Въпреки че не е стандартна практика радиаторът да има различни температури, това може да се случи по-често. Ако имате работа с радиатор, който е студен отдолу, но горещ отгоре, потокът от гореща вода може да бъде ограничен.

Ако потокът на гореща вода е пренасочен или ограничен от протичане през вашата система за централно отопление, той ще остави радиатора ви студен. И това обикновено се случва на дъното.

Имайте предвид, че студените радиатори в долната част обикновено не се причиняват от задържан въздух във вашия радиатор. Така че обезвъздушаването на вашия радиатор няма да реши проблема. Ако искате да проверите дали във вашия радиатор има въздух: основният симптом обикновено е студен радиатор в горната част. Това е така, защото задържаният въздух пречи на водата да пътува наоколо.

Какво причинява утайки в радиаторите?

Девет пъти от десет повечето проблеми, с които се сблъскват радиаторите да изстинат отдолу, се дължат на натрупване на утайка. Утайките се получават от стоманени или железни съединения, постепенно падащи вътре в радиаторите. След известно време тези съединения образуват смес с водата, преминаваща през него, преди да потънат и да блокират радиатора.

Тази смес, наричана в индустрията утайка, е основната причина дъното на радиаторите да е студено. Това е така, защото след като се натрупа малко от това, е много лесно за други материали да се добавят към него. И през повечето време налягането на водата не е достатъчно силно, за да отмие тези малки частици от само себе си.

Тъй като горещата вода влиза и излиза от радиатора отгоре, утайката обикновено може да се намери около средната и долната част на вашия радиатор. Тази утайка от радиатора спира равномерното протичане на горещата вода през радиатора – което затруднява равномерното разпределение на топлината.

Моля, имайте предвид също, че ако имате само един радиатор от цялата си отоплителна система, който показва тези симптоми, тогава това е проблем, който лесно се коригира. Това означава, че може да не се наложи да накарате специалист да провери цялата ви система за централно отопление. Ако се чувствате уверени сами да изчистите утайката от радиатора, прочетете нататък, за да научите как.

Как да поправя радиатори, които са студени в долната си част?

По-долу е нашето обширно ръководство за това как да коригирате проблема с радиатор, който е напълно студен отдолу. Ако никога преди не сте източвали радиатор, тогава се уверете, че получавате помощ от някой, който го е правил.

Както вече установихме, задържаният въздух не е отговорен за това, че радиаторът ви е студен отдолу, така че не обезвъздушавайте радиатора.

Друга мярка, която няма да ви помогне, е да задействате парното докрай. Това няма да помогне за студените петна на вашия радиатор – просто ще вдигне рязко сметката ви за отопление.

Но какво трябва да направите, ако радиаторът ви е студен отдолу?

Почистете вашия радиатор с ръчно промиване

Почистете вашия радиатор с ръчно промиване

 

Най-честият и лесен начин да поправите радиатора си студен отдолу е като го почистите ръчно. Това е, ако не желаете да намесите инженер или химическо промиване.

По-долу са предложените от нас инструкции за почистване на радиатор с ръчно промиване. Моля, имайте предвид, че ако не сте 100% уверени, тогава трябва да се свържете с регистриран в Gas Safe специалист или да поискате помощ от някой с опит.

За да промиете ръчно радиатор, не е задължително да имате нужда от специализирано оборудване, но определено от няколко домакински инструмента. Ето какво точно ще ви трябва:

 • Няколко кофи
 • Стара кърпа
 • Гаечен ключ
 • Ключ за обезвъздушаване
 • Градински маркуч

1. Изолирайте радиатора

Ако имате термостатични радиаторни вентили, намалете ги на 0.

В другите краища ще има други клапани. Те се наричат заключващи клапани и вероятно са покрити с пластмасова капачка. Уверете се, че и този клапан е затворен. Вероятно ще ви трябва гаечен ключ, за да го завъртите за около четвърт и половина, за да го затворите напълно. Спомнете си колко сте го обърнали. Точно толкова ще трябва да го завъртите отново, за да го отворите обратно.

Изчакайте половин час, след като сте затворили термостатичния вентил на радиатора. Това гарантира, че вместо радиаторът ви да е горещ и потенциално да ви изгори, радиаторът ви е студен. Това предотвратява изтичането на вряща гореща вода из цялата ви стая.

2. Подгответе се за изтичане на вода

Тъй като ще изпразните целия си радиатор, трябва да очаквате много вода. Уверете се, че имате под ръка няколко кофи или контейнери, както и стари кърпи. По този начин можете да уловите водата и да почистите всяко разливане или преливане.

Освен това поставете една от старите си кърпи под гайките на конектора. Сега вземете гаечен ключ и завъртете леко тези гайки на радиатора. Трябва да излезе малко вода. Но все още не очаквайте да се излее много вода.

Може да е разумно да спрете водоснабдяването на дома си, докато изпълнявате това за спокойствие.

3. Отворете обезвъздушителния вентил

Вземете ключа за обезвъздушаване и отворете обезвъздушителния клапан отгоре. Сега въздухът ще потече в радиатора, което ще накара водата да започне да се излива там, където сте разхлабили гайките по-рано.

4. Свалете и почистете радиатора

След като водата спре да изтича от вашия радиатор, откачете го от вентилите. След това повдигнете радиатора нагоре и от скобите.

Моля, обърнете внимание: Не разтваряйте напълно вентилите! Не искате съдържанието на вашата отоплителна система също да бъде изпразнено.

Сега извадете радиатора навън. Вземете маркуча за вода и струйте вода през радиатора за няколко минути. Проверете дали потокът е чист. Ако не, опитайте маркуча в различни отвори на вашия радиатор, за да сте сигурни, че цялата утайка от радиатора се измива.ю

5. Сменете радиатора

Върнете радиатора си вътре и го окачете отново на скобите. След това прикрепете отново гайките и тръбите. Сега завъртете клапаните обратно в първоначалното им положение.

Водата бавно ще започне да пълни радиатора. Така че вземете ключа за обезвъздушаване и затворете и обезвъздушителния клапан, веднага щом водата премине през него и се опита да избяга.

6. Тествайте системата си

Включете отново отоплението, за да тествате радиатора.

Най-добре е да изчакате около 20 минути, така че водата да започне да се загрява. След което можете да проверите дали вашият радиатор е горещ и работи.

За да проверите дали топлината се издига равномерно през вашия радиатор и дали не остават студени петна, поставете ръката си върху различни части на радиатора. Започнете отдолу и плъзнете ръцете си нагоре.

Ако вашият радиатор отдава топлина равномерно без никакви студени петна, поздравления – вие сте решили проблема и няма сериозен проблем с централното ви отопление!

Моля, имайте предвид, че тъй като сте свалили радиатора от запечатаната система, тогава вашата система за централно отопление ще изисква повторно налягане. След като това стане, добавете още вода към контура на централното отопление, за да го върнете до необходимото налягане.

Как да предотвратя охлаждането на радиатора в долната част?

Как да предотвратя охлаждането на радиатора в долната част?

 

Както в повечето случаи, предотвратяването на проблема е много по-добро, отколкото лечението му по-късно. Но как можете да предотвратите утайки в радиатора, т.е. вашият радиатор да има студени петна?

Най-лесният начин да предотвратите образуването на утайки е да добавите инхибитор за централно отопление към вашата система. Поставянето на инхибитор на корозия към вашата отоплителна система спира натрупването на железни съединения във вашия радиатор. Той забавя химичните реакции, които могат да причинят железни оксиди и натрупване на утайки. Това значително ще удължи живота на вашия радиатор.

Използването на инхибитор често се налага, за да запазите гаранцията на радиаторите си и да отговаряте на всички най-добри практики в индустрията. Силно препоръчваме да добавите това към вашата система възможно най-скоро.

Ето някои други начини за предотвратяване на утайки и студени радиатори:

 • Добавяне на редуктор на котления камък
  Редукторът за котлен камък е подобен агент, който ще намали варовика във вашата вода. Варовикът може да ускори процеса на натрупване на утайки. Следователно това е чудесен вариант за домове, които се намират в райони с твърда вода.
 • Добавяне на филтър на системата
  Друго нещо, което трябва да имате предвид е инсталирането на магнитен филтър за вашия бойлер. Такъв филтър на котела ще отстрани всякаква мръсотия в контура, преди да може да се утаи или натрупа в определени зони. Той постига това чрез привличане на утайки, ръжда и други метални отпадъци във вашите радиатори. С филтър за бойлер ще бъде лесно да премахнете всички остатъци. Той е спретнато събран във филтъра на бойлера и просто ще трябва да го сменяте или почиствате от време на време.

Поддържайте своите радиатори здрави с Watersol.net

Грижата за вашата отоплителна система и предотвратяването на студени радиатори ще бъде най-лесният начин да поддържате вашата система да работи гладко. Това е най-добрият начин да предотвратите появата на студени петна по вашите радиатори за дълго време.

Независимо дали искате да обновите цялата си отоплителна система в резултат на скока на цените на газа или просто търсите нови радиатори, Watersol.net предлага висококачествено обслужване и водопроводни консумативи за вашия дом.

Често задавани въпроси

 • Как да промия радиатора си?
  Ако не можете да премахнете целия радиатор, извършете промиване с мощност, за да почистите утайката от радиатора. За това обаче ще трябва да наемете професионален водопроводчик. Професионалистът ще изпомпва вода под високо налягане, смесена със специални химикали през цялата ви система, за да я почисти. Обърнете внимание, че промивките с мощност се използват за почистване на цяла система, а не само на отделен радиатор. Поради тази причина, ако сте забелязали, че повече от един радиатор е студен отдолу, това е правилната процедура, която да изберете. Мощното промиване е доста сложен процес; затова се свържете с професионалист.
 • Мога ли да добавя химическо промиване на моя радиатор?
  Да, можете, ако искате бързо да премахнете металните остатъци от вашите радиатори.Могат да се добавят химикали към вашата радиаторна система, за да се почисти натрупаната утайка. Работи подобно на начина, по който би работил препаратът за почистване на канали и е еднократна работа.

  За химическо промиване към вашата система се добавя химически почистващ препарат. След което вашето отопление се включва за около час, за да загрее химическото промиване, преди да промиете всичко и да смените водата във вашата система. В този случай също препоръчваме да оставите тази работа на отоплителен инженер, тъй като работата с химикали също може да бъде доста трудна.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *